L'hospital Programes Formar-se en salut Nota de premsa

“Formar-se en salut”, de l’Hospital Son Llàtzer, permet crear el primer programa de Cardiopaties Genètiques de les Illes Balears

09 de gener de 2011 Comunicació Son Llàtzer

El programa “Formar-se en salut”, impulsat per l’Hospital Son Llàtzer i la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears, amb el finançament de l’empresa privada, ja ha donat els primers resultats: la creació del primer programa de Cardiopaties Genètiques de les Illes Balears, dintre del qual s’està fent un estudi, en col·laboració amb l’Institut de Medicina Legal de Mallorca, sobre les causes de la mort sobtada en persones joves i en esportistes.

Gràcies al programa “Formar-se en salut”, que té el suport econòmic del Consell d’Empreses Amigues de Son Llàtzer —format per les companyies Camper, Viajes Iberia i Banca March, la nord-americana General Electric i la neozelandesa Orion Health—, també s’han començat a fer ecocardiografies fetals per detectar cardiopaties congènites i s’ha posat en servei la Consulta d’Atenció Farmacèutica al Pacient Oncohematològic.

Programa de Cardiopaties Genètiques

Tomás Ripoll, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Son Llàtzer, es va acollir al programa “Formar-se en salut”, amb el qual va ampliar la seva formació en genètica amb una estada a la Unitat de Malalties Cardiovasculars Hereditàries del Heart Hospital, centre que pertany a la University College London Hospitals. Aquesta Unitat estudia totes les malalties hereditàries i les arítmies del cor i és el servei de referència a Anglaterra per a aquest tipus de patologies.

Per tant, com a fruit del programa “Formar-se en salut”, a mitjans de l’any 2010 Son Llàtzer va posar en servei el programa de Cardiopaties Familiars i Genètiques, el primer de les  Illes Balears d’aquestes característiques.

Cal assenyalar la importància de disposar d’aquest programa, ja que hi ha una prevalença alta de famílies afectades per cardiopaties de base genètica, que ara es poden beneficiar d’un cribratge familiar sistemàtic i coordinat, la qual cosa permet identificar les persones afectades que no presenten símptomes però que poden estar en la situació de risc de patir complicacions greus, com ara la mort sobtada, i a les quals es pot aplicar un seguiment i un tractament preventiu per evitar complicacions.

El programa de Cardiopaties Genètiques de Son Llàtzer funciona també com a referent a les Illes Balears per estudiar la mort sobtada cardíaca en persones joves de Mallorca i d’esportistes, i compta amb la col·laboració de l’Institut de Medicina Legal de Mallorca i de la Secció de Genètica de Son Espases. A més, a través d’aquest programa es participa en un projecte de recerca d’abast estatal com a centre referent de la mort sobtada dels esportistes. Fins ara s’han estudiat més de dues-centes famílies i s’ha fet un cribratge a més de vuit-centes persones.

A hores d’ara, a Mallorca s’han registrat vuit casos de mort sobtada (tres futbolistes, tres atletes, un ciclista i un nedador). Dels quaranta mil casos que es produeixen cada any a Espanya, entre quaranta i cinquanta són joves esportistes, el noranta per cent dels quals moren a causa d’una arítmia cardíaca i molts presenten una miocardiopatia. La col·laboració dels integrants del programa de Cardiopaties Genètiques de Son Llàtzer amb els forenses, els patòlegs i els genetistes permetrà estudiar com cal tots els casos que es produeixin en el futur.

Ecocardiografia fetal per a la detecció precoç de cardiopaties congènites

Actualment hi ha una gran demanda social per obtenir un diagnòstic prenatal precoç de les cardiopaties congènites, que afecten a Espanya nou de cada mil nounats. No obstant el desenvolupament de la cardiografia fetal, la taxa de detecció d’aquesta patologia només se situa al voltant del quinze per cent

Precisament per millorar els coneixements sobre l’ecocardiografia fetal, la pediatra Patricia Aparicio es va acollir al programa “Formar-se en salut” i va fer una estada formativa a la Secció de Cardiologia Fetal de la Unitat de Cardiologia del Royal Brompton Hospital (Londres), centre de referència internacional per al diagnòstic i el tractament de cardiopaties congènites i intervencionisme cardíac fetal.

Durat el segon trimestre de l’embaràs, el Servei d’Obstetrícia de Son Llàtzer fa de manera rutinària una ecografia obstètrica a totes les gestants de la seva àrea d’influència. Aquest prova consisteix en una exploració anatòmica fetal bàsica, per la qual cosa la seva capacitat per diagnosticar una cardiopatia congènita és limitada.

Ara, però, l’Hospital Son Llàtzer pot fer també ecocardiografies fetals per complementar la primera prova, de manera que es pot millorar la taxa de diagnòstic prenatal i informar millor les famílies sobre el pronòstic i el tractament.

Cal assenyalar que el cinquanta per cent de les cardiopaties congènites es consideren greus i requereixen cirurgia durant les primeres setmanes de vida a causa de la complexitat anatòmica o la repercussió funcional. S’ha demostrat que el pronòstic millora amb un diagnòstic prenatal precoç i si el part es fa en un centre especialitzat.

Consulta d’Atenció Farmacèutica al Pacient Oncohematològic

El programa “Formar-se en salut” ha contribuït també a posar en servei la Consulta d’Atenció Farmacèutica al Pacient Oncohematològic, que s’ocupa de dispensar els medicaments requerits, fer el seguiment de la prescripció facultativa, assessorar els pacients i aclarir-los qualsevol dubte que els pugui sorgir.

Mónica Cholvi, farmacèutica especialista en farmàcia hospitalària, és la professional que està al capdavant d’aquesta consulta i qui va fer una estada al Complexo Hospitalario Universitario de Santiago de Compostela, on va poder conèixer les activitats assistencials i clíniques que s’hi fan i les necessitats de recursos humans i materials que es requereixen per a l’atenció farmacèutica dels pacients oncohematològics.

Abans que Son Llàtzer ampliàs l’octubre de 2010 la Consulta d’Atenció Farmacèutica al Pacient Extern amb la prestació als pacients oncohematològics, a aquests se’ls dispensava la medicació oral a l’Hospital de Dia, on també se’ls administrava per la via intravenosa la quimioteràpia prescrita.

Ara, però, els pacients acudeixen a recollir el tractament oral a la Consulta d’Atenció Farmacèutica, situada al vestíbul de Consultes Externes, on reben un atenció més ràpida, personalitzada i propera.

Què és el programa “Formar-se en salut”?

L’objectiu del programa “Formar-se en salut” és formar personal especialitzat en determinades tècniques o avenços científics que després es poden aplicar a l’àmbit hospitalari. Els professionals que s’han acollit al programa han hagut de presentar les seves propostes a la Comissió Clínica, que és l’òrgan que ha seleccionat els projectes.

Cal recordar que aquest programa compta amb el suport econòmic del Consell d’Empreses Amigues de Son Llàtzer, format per les companyies Camper, Viajes Iberia i Banca March, la nord-americana General Electric i la neozelandesa Orion Health. Aquestes empreses donen suport habitualment a projectes solidaris d’àmbits diversos, i aquesta vegada han volgut involucrar-se en la causa sanitària del seu entorn social més proper. Així doncs, en aquest cas adrecen les seves polítiques de filantropia empresarial a la sanitat pública, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania.

Per els anys  2010-2011, el programa disposa d’un finançament de 80.000 €, una part del qual, el voltant de 31.000 €,  s’han destinat a cobrir les despeses dels desplaçaments —viatges i estades a centres espanyols i estrangers—, les dietes i també el cost que per a l’Hospital ha representat substituir els professionals que s’han beneficiat del programa durant el 2010.

Atès que l’Hospital Son Llàtzer vol que les empreses que participen en el programa es vinculin d’una manera estable a la causa sanitària i tenint en compte que les accions de filantropia s’han de divulgar entre la ciutadania, des del gener de 2010 s’han instal·lat dos panells als vestíbuls d’Hospitalització i de Consultes Externes en els quals figuren els noms de les companyies col·laboradores i s’explica la finalitat del programa “Formar-se en salut”.

Programa 2011

En el marc de l’edició de 2011 del programa “Formar-se en salut” està prevista la participació de dos facultatius de Son Lla`tzer, un de l’Institut Mèdic Quirúrgic Digestiu i l’altre de l’Institut Oncològic. El primer és el cirurgià Rafael Morales, que rebrà durant quatre setmanes formació específica sobre la resecció vascular complexa a la Nagoya University Graduate School of Medicine (Japó), un referent mundial en cirurgia pancreàtica avançada. Per la seva part, l’oncòloga Isabel Bover es traslladarà durant sis mesos al Royal Marsden Hospital (Londres, Regne Unit) per aprendre-hi la tècnica de quimioteràpia intraperitoneal a fi de poder aplicar-la a Son Llàtzer als pacients amb càncer d’ovari després d’una cirurgia citoreductora.

Per un altre costat, s’ha presentat un projecte d’infermeria per anar a un centre del Regne Unit, que encara està per definir ( podria ser el Saint Mary’s Hospital, el Qeen Charlotte’s Hospital o el Chealsea and Westminister Hospital,) per tal de rebre formació per a la realització de parts a l’aigua i també perfeccionar l’aprenentatge de tècniques per alleujar el dolor durant el part. Es beneficiarien de la formació, quatre comares en torns de quinze dies.