Actualidad Noticias

L’Hospital Son Llàtzer elabora un estudi comparatiu sobre el tractament amb fisioteràpia en pacients ingressats a l’UCI

03/05/2016
Noelia Calvo, Catalina Morey, Dra. Catalina Forteza, Paloma Gomis, Dra. Gemma Rialp i Dr. Pedro Ibáñez

Noelia Calvo, Catalina Morey, Dra. Catalina Forteza, Paloma Gomis, Dra. Gemma Rialp i Dr. Pedro Ibáñez

La Unitat de Cures Intensives (UCI) i el Servei de Rehabilitació de l’Hospital Son Llàtzer col·laboren en un estudi en el qual es compara el tractament amb fisioteràpia convencional aplicat habitualment a l’UCI amb la fisioteràpia basada en la mobilització de tipus cicloergomètric.

Aquesta es basa en l’ús d’uns dispositius estacionaris que s’assemblen a bicicletes estàtiques —amb la particularitat que estan adaptats per aplicar-los a pacients allitats (MOTOmed® letto2) o asseguts en una butaca (MOTOmed® viva2 light)— i        que permeten exercitar tant les cames com els braços. A més, els poden utilitzar els pacients crítics, sedats i immòbils, a més d’ajustar el tipus de mobilització, en exercicis passius, actius i resistits, segons la situació del malalt.

L’estudi s’ha posat en marxa gràcies a la col·laboració de l’empresa Reck, dedicada a teràpies de moviment assistit per motor, que ha facilitat els dispositius cicloergomètrics.

A fi de prevenir la debilitat i l’atròfia muscular causades per una immobilització prolongada i minimitzar les complicacions que se’n deriven, l’UCI de Son Llàtzer aplica habitualment la rehabilitació precoç als pacients que necessitin ventilació assistida o que es preveu que tendran una estada hospitalària prolongada.

El tractament amb fisioteràpia s’aplica tant si els pacients estan desperts com si estan sota els efectes de sedació o analgèsia, sempre que no hi hagi cap contraindicació prescrita per l’equip mèdic. Depenent del grau de col·laboració dels pacients, el tractament és de tipus actiu o passiu. Per complir aquest protocol es coordinen els serveis d’UCI i Rehabilitació de manera que es programa una sessió diària de fisioteràpia a cada pacient que en necessiti.