Comunicación Comunicats de premsa

Son Llàtzer atén actualment 738 casos de pacients amb VIH a les consultes

21/08/2012 COM
Infermera realitzant la prova del FibroScan

Infermera realitzant la prova del FibroScan

Actualment 738 persones portadores del VIH són ateses i se’ls fa un seguiment a les consultes de l’Hospital Son Llàtzer, tot i que només el 25 % ha desenvolupat la malaltia, és a dir, pateixen la sida. Els especialistes insisteixen en la importància de diagnosticar-la durant la primera fase per tal de començar a aplicar-hi el tractament al més aviat possible. En la majoria dels casos, la malaltia ha passat de ser mortal a crònica.

Segons Antoni Payeras, coordinador del Servei de Medicina Interna, a l’Hospital Son Llàtzer es diagnostiquen cada any uns setanta nous casos d’infecció pel VIH, el 80 % dels quals correspon a homes i el 20 % a dones. La mitjana d’edat se situa en els 40 anys.

Detectar la malaltia en la fase inicial ha fet que durant els anys 2010 i 2011 no s’hagi registrat cap mort per aquesta causa a l’Hospital Son Llàtzer. Antoni Payeras assegura que cal acudir a la consulta mèdica davant qualsevol sospita de patir una infecció pel VIH acompanyada d’un conjunt de símptomes o circumstàncies, com ara el deteriorament del sistema immunitari i haver duit a terme pràctiques de risc. “El 15 % de les persones afectades acudeixen a l’especialista quan la malaltia ja està molt avançada, unes vegades per desconeixement i unes altres per por”, explica.

Cal assenyalar que, d’aquests 738 pacients tractats a Son Llàtzer, 230 estan infectats doblement, pel virus del VIH i pel de l’hepatitis C. Per a aquests casos, el centre disposa d’un aparell (FibroScan®) que permet fer-los una prova amb què es mesura el grau i l’evolució de la segona infecció. Segons Antoni Payeras, depenent del resultat es decideix el tractament més adequat per evitar que el pacient desenvolupi cirrosi hepàtica.

De l’anàlisi de les dades estadístiques de Son Llàtzer de l’any 2011 es dedueix que s’ha produït un canvi en les causes de la infecció pel VIH: si fa uns anys la malaltia es relacionava sobretot amb el consum de drogues, avui la tendència apunta a la transmissió sexual —tant heterosexual com homosexual— com a via de contagi. L’any passat, el 80 % dels pacients tractats al centre hospitalari havien adquirit la malaltia per aquesta via i el 10 % per addicció a alguna droga; la resta dels casos tenien un origen desconegut.

L’Hospital Son Llàtzer disposa de la Consulta d’Infermeria d’Infecciosos, atesa per Araceli Serrano i Andrea Salom, que dona suport assistencial i psicològic a aquest tipus de pacients. Expliquen que no es tracta d’una consulta purament tècnica, sinó més aviat d’acolliment i acompanyament. “Els aportam tota la informació que necessiten sobre la malaltia, el tractament i la prevenció de riscs; a més comptam amb la feina d’un especialista en psiquiatria cada quinze dies”, afirmen. També destaquen la importància de mantenir la confidencialitat sobre la malaltia dels pacients. Val a dir que en alguns casos també donen suport a l’entorn dels pacients i als seus familiars.