Comunicación Comunicats de premsa

Son Llàtzer i l’atenciò primària desenvolupen un programa de detecció precoç de les espondiloartritis

28/09/2012 COM
L’Hospital Son Llàtzer i cinc centres d’atenció primària del sector Migjorn desenvolupen des de l’any 2010 un programa per a la detecció precoç de les espondiloartritis, que inclouen l’espondilitis anquilosant, les artritis reactives, l’artritis psoriàsica i l’artritis juvenil, entre d’altres. A hores d’ara, més de cinquanta pacients estan inclosos en el programa.

Aquest  tipus de malaltia té una prevalença bastant alta, que pot oscil·lar entre el 0,5 % i el 2 % de la població espanyola. Les espondiloartritis són difícils de diagnosticar, i una vegada detectades és molt important començar a tractar-les al més aviat possible.

Precisament aquest és l’objectiu del programa que desenvolupa el Servei de Reumatologia de l’Hospital Son Llàtzer. Es tracta de dur a terme una sèrie d’accions encaminades a diagnosticar la malaltia en les persones que en presentin símptomes, per tal d’oferir-los un tractament integral amb la finalitat de millorar-ne la situació funcional i la qualitat de vida, i evitar la progressió de la malaltia.

Els metges de l’atenció primària són els principals responsables de detectar els pacients amb aquest tipus de malaltia i de derivar-los als especialistes en reumatologia de l’Hospital Son Llàtzer. Han de ser pacients de menys de 45 anys amb símptomes de més de tres mesos de duració, com ara una lumbàlgia inflamatòria o artritis asimètrica, i altres criteris de sospita, com ara la psoriasi, una malaltia inflamatòria intestinal, uveïtis o antecedents familiars de la malaltia.

Al començament de la implementació del programa només s’hi varen adherir els centres de salut del Coll d’en Rabassa, Son Ferriol, Escola Graduada, es Trencadors i Son Gotleu, però actualment hi participen la majoria del sector Migjorn. Aquest programa es va iniciar l’any 2010 com a part del projecte d’abast estatal Esperanza, finalitzat recentment, tot i que l’Hospital Son Llàtzer ha decidit donar-hi continuïtat.

Una vegada que el Servei de Reumatologia avalua i diagnostica els pacients, dissenya un pla integral de tractament que inclou la prescripció de la medicació, revisions periòdiques i un programa de rehabilitació.l programa de rehabilitació consisteix en l’avaluació de l’estat funcional del pacient per part del metge rehabilitador i un tractament físic que inclou fisioteràpia ,per minvar els efectes de la malaltia, i teràpia ocupacional, per compensar les dificultats que presenten aquest tipus de malalts per desenvolupar les activitats de la vida diària.

 

Les sessions son grupals, i se’ls ensenyen exercicis, normes i ajudes tècniques que desprès podran aplicar a casa seva. També se’ls aclareixen dubtes que puguin tenir sobre la seva malaltia.

 

Des que el programa funciona, més de cinquanta pacients s’han acollit al pla integral de tractament, la qual cosa ha fet que s’hagi incrementat notablement la seva qualitat de vida.

 

L’espondiloartritis és una malaltia reumàtica inflamatòria crònica que cursa amb dolor i enduriment de les articulacions. Per tractar-la és molt important fer gimnàstica i rebre fisioteràpia a fi de conservar la mobilitat de les articulacions i evitar la deformació de la columna vertebral.