Actualidad Noticias

L’HOSPITAL SÓN LLÀTZER ENTREGA “CERTIFICATS DE VALENTIA” ALS PACIENTS MÉS PETITS

30/10/2017 PEDI
El Servei de Pediatria de l’Hospital Son Llàtzer ha posat en marxa la iniciativa d’entregar “certificats de valentia” als menuts com una acció simbòlica que reconeix la col·laboració i l’esforç que han demostrat durant l’estada a l’Hospital.

L’ingrés hospitalari és una situació estressant per a qualsevol persona, però si es tracta d’un infant pot resultar no només estressant sinó també angoixant: l’infant ha d’estar en un ambient totalment desconegut i interactuar amb persones que no coneix; a això s’ha de sumar que probablement pateix dolor per culpa de la malaltia o perquè fa falta aplicar-li tècniques terapèutiques que n’hi produeixen.

L’entrega d’aquest certificat genera un reforç positiu de la conducta de l’infant, fonamental per poder agilitar els procediments i aconseguir l’objectiu de reduir el dolor i/o l’ansietat. És una manera de valorar l’esforç que fa quan col·labora en una cura.

Tractament i prevenció del dolor en els procediments en la Unitat de Pediatria

A més d’aquesta nova iniciativa, per alleujar i tractar el dolor durant els procediments el Servei de Pediatria ja aplicava tècniques i tractaments, tant de tipus farmacològic com no farmacològic. Els procediments no farmacològics són els que apliquen de manera autònoma els professionals d’infermeria; en canvi, per als farmacològics es requereix una pauta mèdica, i les sedacions es duen a terme sempre en col·laboració amb un pediatre. Entre els mètodes no farmacològics s’utilitzen la distracció amb juguetes, la música i la visualització de dibuixos animats en el telèfon mòbil. A més, amb el dispositiu amb forma d’abella anomenat Buzzy es relaxa la zona de la intervenció per mitjà de fred i vibracions i això ajuda a reduir el dolor. A més a més, cal destacar la col·laboració dels pallassos de Sonrisa Médica.

La presència dels pares durant l’aplicació de qualsevol tècnica o durant una cura és molt important, no només per minimitzar el dolor sinó per reduir l’ansietat de l’infant; d’aquesta manera sempre es mostra molt més col·laborador.

Als lactants de menys de 18 mesos se’ls administra sacarosa —un preparat dolç—, que juntament amb la succió té un efecte relaxant i analgèsic. També hi  ajuda la lactància materna abans i durant la tècnica.

Entre els tractaments farmacològics que s’apliquen hi ha l’ús de cremes tòpiques anestèsiques, tant per a puncions com per a cures de ferides; la sedació conscient amb òxid nitrós, un gas d’efecte sedant i analgèsic, però es manté la consciència; la sedació completa per a procediments realment dolorosos, que requereix que l’infant estigui completament relaxat, i l’administració d’analgèsics, tant per la via oral com per la via parenteral.