Actualidad Noticias

L’HOSPITAL UNIVERSITARI SON LLÀTZER CONMEMORA EL DIA MUNDIAL DE L’INFANT PREMATUR

15/11/2019 PEDI
Amb motiu del Dia Mundial de l’Infant Prematur, l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha organitzat per a aquest cap de setmana diferents activitats amb l’objectiu de reconèixer, difondre i garantir els drets del prematur i de la seva família i col·laborar en la reducció de la prematuritat i les seves conseqüències.

Tots els anys, el 17 de novembre es commemora el Dia Mundial de l’Infant Prematur, que recorda que cada any es registren almenys 15 milions de parts prematurs. La jornada té l’objectiu de donar visibilitat i informar sobre la importància de la cura dels infants nascuts abans de la setmana 37 de la gestació.

El lema d’aquest any està relacionat amb els drets del prematur, que estableix que: "Néixer massa aviat: brindar l’atenció adequada, en el moment adequat, en el lloc correcte."

En la prematuritat, que augmenta a tot el món, intervenen factors biològics, ambientals i socials. Entre les causes més freqüents del part prematur figuren l’embaràs múltiple, les infeccions i les malalties cròniques, com la diabetis i la hipertensió, encara que sovint no s’identifica la causa.

Habitualment els nadons prematurs han de romandre en una unitat neonatal hospitalària durant setmanes, o fins i tot mesos. Durant aquest període són fonamentals les cures dels professionals sanitaris i la vinculació dels progenitors amb el nadó.

 
Tots els membres de l’equip de salut de la Unitat de Neonatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer treballen per tal de brindar als nounats preterme una cura segura i de qualitat que inclogui aquestes mesures. Tal conducta té en compte que el futur d’aquests al·lots és una prioritat i, per tant, la protecció del seu desenvolupament neurològic resulta imprescindible. Tanmateix, només serà possible assolir aquestes finalitats amb la cura centrada en la família, la presència permanent dels pares i la seva participació en la cura, ja que el seu paper és únic i irreemplaçable.

 

L’any passat van néixer a Son Llàtzer 104 prematurs, un quart d’ells menors de 32 setmanes (<1500 grams de pes), el que suposen un 5% de tots els nounats (la mitjana poblacional nacional s’estima en una incidència de prematuritat del 6%).

Entre les iniciatives organitzades pel personal de la Unitat de Neonatologia, explica Helena Torrens, supervisora de la Unitat, hi ha el registre de les empremtes dels nadons —que es regalen als pares—, l’elaboració de felicitacions per posar a les incubadores i als bressols, la confecció d’un pastís de bolquers, penjar calcetins d’infants prematurs nascuts en la Unitat aportats per alguns pares i la lectura d’un manifest.


Per al Dia Mundial de l’Infant Prematur, la Unitat organitza una jornada de portes obertes, el divendres 15 de novembre, de 9 del matí a les 14h. S’ha convidat a algunes mares que han tingut un fill prematur, però que tenen l’alta, que acudeixin a la Unitat perquè comptin la seva experiència a les que actualment estan ingressades i intentar que se sentin acompanyades. A més, se servirà un aperitiu a la sala de pares per a totes les famílies que acudeixin a la Unitat a celebrar aquesta jornada