Actualidad Noticias
Perfil

Jaime Alberto, infermer i autor de Cosmopolitan

09 de maig de 2011
Jaime Alberto Nicolau, coordinador de enfermería de la planta 4C, lo tenía oculto. Ni familiares ni amigos no lo sabía,  sólo su mujer. Se compró un ordenador portátil y por las  tardes que podía, con su hijo trotando por la sala y las voces y los ruidos de fondo de la serie infantil Bob Esponja, se puso a escribi,  y lo hizo durante once meses. El resultado de aquella obsesión es  “Cosmopolitan”, una novela que narra dos historias paralelas que acabarán reuniendo a sus protagonistas.

Jaime Alberto Nicolau, coordinador d’infermeria de la planta 4C, ho tenia amagat. Ni familiars ni amics no ho sabien…  només la seva dona. Es va comprar un ordinador portàtil i els horabaixes que podia, amb el seu fill trotant per la sala i les veus i els sorolls de fons de la sèrie infantil Bob Esponja, es va posar a escriure… i ho va fer durant onze mesos. El resultat d’aquella dèria és Cosmopolitan, una novel·la que narra dues històries paral·leles que acabaran ajuntant els seus protagonistes.

Fa tretze anys, Jaime Alberto treballava de nit a Creu Roja, i en les estones en què no hi havia feina s’entretenia esborrallant papers amb les històries que se li acudien. Un dia va aconseguir escriure cinquanta pàgines d’una història que, per circumstàncies de la vida, va deixar abandonada dins un calaix.

I aquestes pàgines foren l’embrió del que avui és Cosmopolitan, un títol del qual el lector no en sabrà el significat fins a la pàgina 200. Jaime Alberto és un lector voraç; en lloc de mirar la televisió aprofita el temps llegint tot tipus de literatura. Li agraden Pérez Reverte, Lorenzo Silva, Paul Auster, José Saramago… Tant li és novel·la com assaig: “M’agrada tot, però he de confessar que mai no he aconseguit acabar Ulisses, de James Joyce”.

I de tant llegir li va entrar la gola d’escriure. “Sempre deia ‘la trama d’aquest llibre està molt bé, però no m’agrada el final’. O ‘està ben resolt, encara que no m’agrada el nucli central’. Doncs per això he escrit el llibre que m’agradaria llegir”, explica Jaime Alberto sobre la seva primera incursió en el món editorial.

La història de Cosmopolitan, publicada per Editorial Club Universitario, se centra en dos moments històrics diferents —el començament de la Guerra Civil espanyola i els anys 90—, que són viscuts per dos personatges, en Hans a Madrid i en Joan a Palma, les peripècia vital dels quals acabarà trobant-se. Les intrigues i les conspiracions acompanyaran en Hans en el seu pas per la capital espanyola en una època determinant per al futur del segle XX. Per la seva part, en Joan, un jove mallorquí a punt d’acabar la carrera universitària, es veurà involucrat en un crim que haurà de resoldre.

L’autor explica que per ambientar el Madrid del començament de la Guerra Civil es va inspirar en les informacions que es publicaren en el diari ABC. “Per Internet, he accedit a l’hemeroteca del rotatiu i m’he llegit les notícies d’aquell temps, algunes de les quals queden reflectides en el llibre”, aclareix.

Després d’aquesta primera experiència com a escriptor, Jaime Alberto diu que té al cap una altra novel·la, encara que falta donar-hi contingut i estructurar-la. “El segon llibre serà encara més novel·la negra”, assegura.

Jaime Alberto, infermer i autor de Cosmopolitan

Jaime Alberto, infermer i autor de Cosmopolitan

“He escrit el llibre que m’agradaria llegir”

Aquesta novel·la té l’embrió en unes pàgines escrites fa tretze anys