Servicios y unidades Obstetrícia i Salut Reproductiva Notícies

Obstetrícia i Salut Reproductiva

L’Hospital Son Llàtzer atén el part número 20.000 gairebé deu anys després de la seva obertura

19/05/2011 OBST
L’Hospital Son Llàtzer ha assolit la xifra de 20.000 parts quan falten pocs mesos perquè es compleixen deu anys d’ençà que es va obrir, el desembre de 2001. El part número 20.000 fou el de Mariana Candel Sánchez, que a les 5.53 hores del 26 d’abril va donar a llum un nin que nom Iker Gómez i que va pesar 3,220 quilograms.

Mare i fill varen visistar l’Hospital per assistir a un acte en què també hi va participar Javier Bosch Lacasa acompanyat de la seva mare, Eva Lacasa, que va ser la primera dona que va donar a llum a Son Llàtzer: el nin, que va néixer a finals de desembre, enguany complirà deu anys, lògicament coincidint amb el desè aniversari de l’Hospital. Per tant, avui es troben dues generacions d’infants nascuts a Son Llàtzer.

Des que va obrir, l’Hospital, s’ha caracteritzat per aplicar una estratègia de part natural, finançada i recomanada pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat. Se cerca un part més humanitzat, en què el respecte a la intimitat i a la individualitat sigui primordial i en què no s’estableixen pràctiques rutinàries ni intervencions innecessàries que comprometin la seguretat i el benestar de la dona durant el part i el postpart.

L’Hospital Son Llàtzer sempre s’ha caracteritzat per oferir un tracte individualitzat a la dona afavorint un ambient relaxat i oferint-li la màxima autonomia i la possibilitat de decidir quin tipus de part vol tenir, sempre que la tria no perjudiqui el seu benestar ni el del fetus i tothora sota la supervisió del metge.

Per això, l’Àrea de Parts de l’Hospital disposa de sales i aplica estratègies que faciliten la relaxació i la confortabilitat de la dona i de la seva parella, com ara la música, les pilotes de massatge i l’ús de banyeres amb aigua, tot això sense renunciar al suport tecnològic que permet el monitoratge i el control del benestar del fetus d’acord amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut.

A l’Hospital Son Llàtzer, les habitacions de la planta de maternitat són individuals perquè es dóna molta importància a la possibilitat que la partera estigui acompanyada per la seva parella i per la família durant el període del peripart i també per oferir-los més intimitat i afavorir un règim de visites lliure i ampli, com es fa a l’Àrea de Neonatologia.

Un mes després d’haver obert, l’Hospital va començar a atendre parts; aquell any en foren 1.137 i de llavors ençà les xifres han augmentat fins als 2.526 de l’any passat. Per exemple, l’any 2003 amb relació al 2002 es va produir un increment del 58 % en el nombre de parts, que varen passar de 1.137 a 1.798. Un altre augment significatiu tot i que no tan espectacular, de gairebé el 13 %, es va produir de l’any 2005 al 2006 (de 2.062 parts a 2.329).

Durant aquests nou anys, però, només s’ha produït un descens en el nombre de parts, l’any 2009 (2.526) amb relació al 2008 (2.587), la qual cosa representa una disminució del 2,36 %. En canvi, de 2009 a 2010 hi va haver un lleuger i poc significatiu augment del 0,20 %.

Pel que fa a les cesàries, durant aquesta dècada n’ha augmentat el nombre lentament però progressivament (del 14 % de 2003 al 20 % de 2010) a causa de l’augment de la complexitat dels embarassos i també l’increment del nombre de parts de risc.

Cal assenyalar que Son Llàtzer se situa al primer lloc pel que fa al nombre anual de parts a les Illes Balears amb relació a la seva població de referència, atès que el 13 % corresponen a dones d’àrees sanitàries que han triat específicament donar a llum en aquest hospital.